Есен е все още. Листата окапаха, слънцето вече не топли така, появиха се първите топли шалове по вратлетата. Време е за кралицата на есента. Тя не е нито хризантемата, нито шапката в цвят горчица. Не е топлата жилетка, нито дори тиквата. Тя е дюлята. С цвят на златна есен, топъл и мек вкус и аромат на тропическо лято.
Всяка година по това време обираме дървото в двора и се заемам да съхраня всяко парченце от него. Част от плодовете суша за чай през зимата, с друга правя пюре от печени дюли, което използвам по късно за ралични ястия, трета отива в сладкиши, а четвърта оставям да ухае из дома. Напоследък даже един чайник с аромати от лятото и есента, непрекъснато седи върху камината и носи ухание из цялата къща. След дюлевия сироп, дюлевата супа, чийзкейка и божествения италиански сладкиш, е време да сложа тук още едно дюлево изкушение. Ако си падате по паста с тиква (която аз намирам за уникална), няма как да не харесате и тази. А ако не сте опитвали, направете го. Изкючително ароматно е.
Спагети с дюлево пюре
Продукти
(за 1 порция)
* 350 гр спагети или паста по избор;
* 1 с.л. мазнина;
* 1 скилидка чесън;
* 1 малка главичка лук;
* 2 с.л пюре от дюли ( как го приготвям, ще стане ясно по-надолу);
* 100 мл животинска сметана;
* сол и черен пипер.
Приготвяне:
Започваме с пюрето от дюли. За целта взимаме няколко дюли (колкото искаме), измиваме ги и ги нарязваме на произволни парчета с приблизително еднаква големина. Не ги белим. Поставяме ги върху хартия за печене в тава и ги слагаме във фурната на около 200 градуса за около половин час. Всъщност времето зависи от големината на парчетата. Изваждаме ги, когато са омекнали, но не разкашкани. Поставяме още топлите дюли в подходящ съд за пасиране. Лично аз добавям и няколко фурми, за да обогатя сладостта на дюлите. Пасираме до гладкост, ако желаем добавяме подправки и затваряме още топлата смес в бурканчета. Съхраняваме на хладно.
Сваряме пастата до готовност (ал денте). В дълбок тиган слагаме мазнината да загрее. Прибавяме лука, нарязан на ситно да се задуши. Като поомекне, към него добавяме ситно нарязания чесън и разбъркваме. Изсипваме пастата, добавяме пюрето от дюли и сметаната и бъркаме да се разпредели равномерно и да се смесят вкусовете и ароматите. Овкусяваме със сол и черен пипер и по желание поръсваме с пармезан, моцарела или друго сирене. Сервира се веднага.
Еха!
ОтговорИзтриванеРазби ме, Марте с тази рецепта!
Бих ти правила компания :)
Ма хайде де. Само ме лъжеш и ти ;)
ИзтриванеМарте,
ОтговорИзтриваневинаги се удивлявам на чудесните снимки, които правиш.А тази рецепта е наистина интересна, не съм правила подобна паста с пюре от дюли.Чудесна е, вкусна и изкушаваща.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Здравейте,
ОтговорИзтриванеРецептата е прекрасна, непременно ще опитам.
Това интересно дюлево пюре може ли да се съхранява дълго време?
Благодаря!
Успешен ден!
ИзтриванеЗдравейте, затворено топло в буркан, изкарва месеци. А отворено, около 3-4 седмици в хладилник. Аз го затварям в малки бурканчет, зза да не се налага дълго да седи отворено.
Благодаря ви!
Няма да си кривя душата - не си падам по пастата, а пък по тази без месце - съвсем. Е, мога да я хапвам, но не съм фен. Обаче снимките ти са просто фантастични, изумителни, Марте!
ОтговорИзтриванеЕ сега ме вкара в дълбоки размисли как да си ползвам няколкото дюли....Отива ми на кино идеята за щруделчето, ако се реша да пробвам този вариант!!!
ОтговорИзтриванеUntuk menikmati permainan togel hk dan toto sgp kalian tidak perlu cemas. bandar togel terpercaya Coloktoto menyediakan fitur pengisian deposit yang cukup lengkap. Perlu kalian ketahui pengisidan deposit yang mudah menggunakan E-wallet seperti dana sudah kami sediakan.
ОтговорИзтриване