събота, 23 април 2016 г.

Не е далеч от София, ела и ти :)

Подобно на повечето софиянци, разглеждам Витоша като заден двор, в който винаги мога да отида, дори след работа за кратка разходка. Пак подобно на тях, не съм го правила от сигурно 15 години, изключая два-три случая, които по-добре да не броя, защото да се качиш до "Златните мостове" или "Дендрариума" с кола и леко да мръднеш насам-натам, не е кой знае каква разходка. Витоша е много повече и има толкова чудесни места, колкото и на другите ни планини. Факт е, че от горе-долу толкова години, непрекъснато гледам малки деца, а те все още не са толкова ентусиазирани от планината, особено след миналогодишните природни стихии, които ни засипваха една след друга в Пирин. Вероятно разглеждат Витоша по същия начин като повечето софиянци, защото когато преди седмица им предложихме да дойдат с нас горе, след оня поглед, казващ:"Вие луди ли сте?", бяха готови да гледат цял ден малката си сестра, само да не им го причиним. В последствие семейството се разпръсна в Клубове по интереси, но ние, възрастните членове, изкарахме цял ден, обхождайки планината, с още по-възрастни мои роднини, които не виждам често, но много скъпи, поради факта, че са единствената ми силна и жива връзка с любимите ми хора на небето.
Маршрутът беше хижа Бай Кръстьо-заслон Кикиш- хижа Камен дел- връх Камен дел- м.Комините, х,Бай Кръстьо- общо 10-11км със съвсем малка денивелация, т.е. перфектна разходка. Според темпото на групата, може да се измине за 4-5 часа или един работен ден, като в нашия случай :)



За всички, които са пропуснали тези хубави места, ще кажа само, че от връх Камен дел се открива фантастична гледка към София, околните села и Черни връх.







Със заслон Кикиш ме свързва един спомен от времето, когато още не ходех на училище. Бяхме горе с баща ми и неговите приятели, готвеха боб и очакваха туристите, които ще дойдат да си починат и да се подкрепят. Много сръчно се извъртях от спалното помещение и паднах по глава в столовата. Последствията не са безкрайно приятни- ПСС, Пирогов и аз- с глава увита, като партизанин, но е спомен. Заслонът дълги години просто се рушеше, а сега някакви младежи се опитват да го върнат към живот и когато отидохме там, цялата картинка се появи отново пред мен.






В хижа Камен дел предлагат невероятни супи, вегетарианска шкембе-чорба от кладница и скара, разбира се. Отново млади момчета и момичета са хората, които стопанисват хижата и я облагородяват. Направо се виждам там някоя вечер, особено в едната стая, където наровете са направени от естествени клони:)







По пътят към Комините, гледката към София не се скрива нито за миг. Минава се и покрай рекичка, а ако си падате по скалното катерене- тук е мястото:)











При хубаво време, каквото уцелихме ние, удоволствието е много голямо. Съвсем скоро всичко там ще е много зелено, а поляните по платото ще са обсипани с цветя.





понеделник, 11 април 2016 г.

Пролетна шарлота с манго

Винаги съм искала да се бях родила през пролетта. В краен случай, исках децата ми да са родени през пролетта. Или поне Половинът ми да е пролетен. Исках да правя следобедни градински партита сред цъфнали лалета и ухание на люляци, а пролетният ветрец да носи дъжд от черешови цветове. Исках, ама няма. Всички у дома сме зимни, а от пролетните и летните ми мечти, могат да се възползват само приятели и роднини, имали късмета да се появят на света в подходящото време :) Една такава дружка всяка година ме моли да и направя торта за рождения ден. И до тази, не успявах да удовлетворя нейната молба, щото също като мравките, на пролет и аз имам много работа. Сега обаче Половинът замина служебно в подходящото време да се отдам на самотни кухненски занимания и тортата е налице. Рожденичката твърди, че е очарователна. Понеже нейното семейство е фен на мангото, направих я с него, но плодът може да бъде всеки друг, който обичате.



Продукти:

за блата:

* 2 яйца;
* 60 гр. брашно;
* 1 пакет бишкоти (от по-тъничките);
* 60 гр. захар.

за муса:

* 200 мл крем сирене;
* 200 мл хубаво плодово кисело мляко с манго ( може да е и праскова, а може и просто да се удвои крем сиренето, но тогава трябва да се увеличи захарта, според вкуса);
- 400 мл сметана (около 30%);
- 500 мл компот от манго или 4 узрели плода;
- 100 мл сок от компот от манго;
- 4 ч.л. желатин;
- 3-4 с.л. пудра захар.

за желето:
- 250 мл компот от манго или два плода;
- 1 ч.л. желатин;
- 1-2 с.л. захар;
- 50-100 мл сироп от компот от манго.



Приготвяне:

Загряваме фурната на 180градуса. Намазваме тортена форма (22 см) с масло. Разбиваме яйцата със захарта, докато станат пухкави. Добавяме брашното, разбъркваме и изсипваме във формата. Печем около 10-12 минути. Изваждаме и оставяме да изстине- първо за 5 минутки във формата, а после на решетка. Поставяме блата в чиния, а отстрани пристягаме с ринг за торта. Напояваме го със сиропа от компота, а отстрани по формата подреждаме бишкотите.
За муса, най- напред взимаме половината плод, независимо дали пресен или от консерва, нарязваме го на малки парченца и оставяме настрана. Разбиваме крем сиренето с плодовото мляко. Отделно разбиваме сметаната с пудрата захар. Желатинът накисваме в малко вода за 5 минути, а след това поставяме на водна баня до пълното му разтваряне. Добавяме го към сиропа от компота. Ако използваме зрели плодове, ще трябва да сварим част от тях в захарен сироп. Събираме сока с крем сиренето, разбъркваме, добавяме и нарязаните парченца плод, а накрая прибавяме и разбитата сметана и внимателно разбъркваме всичко, за да не спадне. изсипваме муса върху блата, като внимаваме да не съборим бишкотите;) Оставяме в хладилник за 2 часа.
През това време приготвяме желето: От останалото манго приготвяме желе, като го пасираме. Може да оставим едно парче за декорация. Желатинът разтваряме в малко вода да набъбне, а после загряваме на водна баня до пълното му разтваряне. Добавяме захарта и сиропа от компота и хубаво разбъркваме. Получената смес прекарваме през сито, за да остраним влакната. Заливаме тортата с половината пюре, а след още половин час изливаме и останалата част. Оставяме я в хладилник за три-четири часа. изваждаме, махаме ринга внимателно и декорираме по желание. Моята е с цветове от череши и листа от маточина, но може да се добави бита сметана, ментови листа или парченца мангов плод.