петък, 21 ноември 2014 г.

Семейството

Днес е денят на християнското семейство.

Всички пътища започват оттам...





























Бъдете благословени вие и вашите семейства!

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Еклерчета с риба


Когато преди стотина години се запознах със сестрата на моя човек, тя ме "открехна" на най-вкусните (в моята лична класация) солени еклерчета. През всичките тези години не веднъж съм я карала да ми ги прави, като няколко пъти си "поръчвах" само за мен голямо количество. Мина време, вече не тормозя жената, а си ги правя сама, но продължават да са ми любими и не пропускам да си скрия десетина бройки за лична употреба. Сега мисля да ги споделя и тук, като предварително ще се оправдая, че точно партидата, приготвена за снимане, малко не я докарах съвсем по еклерски бухнала, но затова пък вкусът си е все така добър:

Продукти:



За еклерите:

* 1 ч.ч. вода;
* 1/2 ч.ч. разтопено масло ( може и олио, но аз лично предпочитам масло);
* 1 ч.ч. брашно;
* 3-4 яйца в зависимост от големината им.

За рибената плънка:

* 1 риба по избор ( най-често ползвам бяла риба или пъстърва, около 200 гр.);
* половин опаковка майонеза ( около 100 гр.);
* черен пипер и сол на вкус;
* 1 к.л лимонов сок ( по желание).



Приготвяне:

Водата и маслото се слагат в тенджера на котлона, докато заврат. След това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да се охлади. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като между всеки две яйца се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата, покрита с хартия за печене. Обикновено при печенето те сами се оформят, но в днешния ми случай леко се разтекоха. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.

Рибата трябва предварително да се свари и почисти на малки парченца. Към нея добавяме всички останали продукти за плънката и разбъркваме. С получената плънка, пълним еклерчетата или с шприц или ако като мен нямате такъв, режете на две и просто намазвате. Прекрасни са за парти!


неделя, 9 ноември 2014 г.

Моменти - октомври 2014

Да, знам че октомври мина преди стотина години, но някак си няма да съм аз , ако пропусна любимият си месец в годината. У дома той започва с празник и завършва с празник, по средата има много цвят и просто няма как да не го отбележа, ей така, за да мога след години да си припомня как е било тази година. А той определено има с какво да се запомни:



Бродих из големия шарен свят:



Поставих своеобразен рекорд - видях за втори път тази година Северно море и за четвърти път морето изобщо:



Разходихме се по женски из хубавата Банкя в добра компания:







Изненада ни пухкав и дебел сняг:







И много празнувахме:





А ноември започна обещаващо!