четвъртък, 25 септември 2014 г.

Есен = кестен или еклерчета с кестенов крем


В ранните 90-те, когато още си нямах никаква представа що е то да си една от главите на семейство, вече имах много добра представа какво е то кестенова торта. Имах познат сладкар и всичко от това изкуство му беше ясно. Може би заради допълнителните овкусители на тази торта, да речем шоколад, тя ми се стори фантастична и години наред тайничко се надявах пак да ям такъв разкош някой ден. По-късно, при едно пътуване, попаднахме на кестенов сладолед и отново бях запленена. Години след това при посещение в същата страна отново го търсех и отново не ми се даде втори шанс. И макар да обожавам да си купувам печени кестени на Златните мостове, някак идеята за сладкиш с кестени трайно се заседя в главата ми.
Първият ми опит беше с един млечно-яйчен крем преди около две години и ако трябва да съм честна, никак не ме очарова. Сега пък ми влезе мухата за едни еклерчета. Резултатът нямаше "УАУ!"-ефект, но все пак е интересно, ако ви се пробва или ако си падате по подобни неща:



Продукти:

за тестото :
* 250 мл вода;
* 150 гр. краве масло;
* 125 гр. брашно;
* 4 яйца;
* щипка сол и щипка захар.



за крема :

* около 1/2 кг кестени;
* масло и прясно мляко
* 2 с.л. какао;
* захар на вкус.


за глазурата:

* 50 гр. шоколад
* 2 с.л. разтопено масло.



Приготвяне:

Слагаме водата на котлона да заври с маслото и после прибавяме брашното, като намаляваме котлона на средна температура и бъркаме непрекъснато. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, го махаме от котлона и добавяме едно по едно яйцата. Разбъркваме ги добре до получаването на хомогенно тесто, а след това го оставяме леко да се охлади. С помощта на лъжица оформяме бъдещите еклерчета върху тава, покрита с хартия за печене и ги печем на 200-тина градуса за около 15 минути или докато леко се зачервят. През това време приготвяме крема, като най-напред варим кестените и още топли ги белим. Ако по време на беленето изстинат, след това отново ги загряваме като добавяме последователно маслото, какаото и млякото, все едно правим картофено пюре. Добавяме и захарта и пасираме до хомогенност. Ако прецените, добавяте още малко масло или мляко, така че да се получи с подходяща консистенция ( на картофено пюре).
Изпечените еклерчета разрязваме на две ( или ако имате щприц пълните с него) и пълним крема вътре.
Глазурата се приготвя от разтопения на водна баня шоколад и маслото и се заливат с нея.

Желая ви хубава есен!




четвъртък, 18 септември 2014 г.

Море и шоколадови кексчета


" На 20 км от Бургас, сияеше едно градче пред нас, едно градче със себе си заето - Поморие се казваше градчето" ;)


Почти официално лятото свърши. Изпратихме го на морския бряг, сбогувахме се с морето за тази година, хапнахме последните рибки по крайбрежната улица, любувахме се на залеза, играхме си със светлина и заедно с последните птици, се прибрахме.





























Лудницата от започването на новата година, ни свари лекинко неподготвени- тичане напред-назад, вадене на документи, изследвания, пазаруване, но от два дни всички са там, където им е мястото, а аз отново се отдадох на айлякуване. Изкаравам си страхотно, което предполагам е най-добрата терапия за човек в болнични;)
Ето едни шоколадови кексчета, които приготвих за новата доза посетители:

Продукти:



* 1 ч.ч. брашно;

* ½ ч.ч. кисело мляко;

* ½ ч.ч. разтопено масло;

* 1 яйце;

* ½ ч.ч. захар;

* 3 с.л. какао;

* 1 пак. ванилия;

* 1 ч.л. бакпулвер;

* 100 гр. натурален шоколад.

Приготвяне:



Пресяваме брашното, какаото и бакпулверът и ги оставяме настрани. Яйцето и захарта ги разбриваме до побеляване. Добавяме киселото мляко и разтопеното масло с шоколада, а после и ванилията. Разбъркваме добре и постепенно се добавяме брашнената смес. Във формичките за мъфини поставяме хартиени чашки и сместа се разпределя между тях. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра на кексчето, излезе суха. Охлаждат се и веднага след това гостите пристигат;)

Хубав дълъг уикенд!

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Бутер банички с гъби и лук

Лятото почти свърши, учебната година почти дойде, а аз го раздавам айляк;) Налага се да изкарам месеца у дома, половината вече мина и от приятели, които идват да се видим на кафе, чай или друго, не ми остава време да видя какво става тук. Никога досега не съм си давала сметка колко приятели и познати всъщност не ходят в офиси;)
Кафето изисква нещо дребно за подхапване, по възможност сладко. А биричката-нещо солено. А айляците както знаем идват рано и си тръгват късно- нещо, което обичам в тях, но затова и аз трябва да съм бърза сутрин с приготвянето на почерпката. Ето едни банички с гъби е лук, приготвени за една от групите:



Продукти:

за 12 банички

* 5-6- гъбки по избор;
* 1 глава кромид лук;
* 1 лист готово бутер тесто ( в опаковка са 2);
* 2 яйца;
сол, черен пипер на вкус.



Приготвяне:

Задушаваме лука в малко мазнина докато омекне. След това към него прибавяме нарязаните на парчета гъбки и задушаваме с малко сол и черен пипер. От бутер тестото, с помощта на чаша, изрязваме кръгчета с подходящ диаметър, така че да съответстват по големина на форма за мъфини. Аз поставям хартиена чашка във всяко гнездо ( но може и без нея) и след това с леко притискане слагаме и току що изрязаното кръгче тесто. Отгоре добавяме от гъбено-лучената смес и заливаме с разбитите яйца.Пълним всичките 12 кръгчета и печем в предварително загрята фурна до готовност. Баничките са хубави и топли, и изстинали.

Хубав уикенд, а аз отивам да кажа чао и на морето за това лято!




понеделник, 1 септември 2014 г.

Моменти-август 2014


Угрижен месец. Голямо мислене, мъдруване, премисляне и отново, и отново му ударих. Опитвах се да се оглеждам във всичко около мен, във всеки знак за правилно решение, може и да не разбрах как, но накрая го взех. За решението става въпрос. И въпросът приключи!
А снимките са хронологията на събитията:













И после всичко се проясни:















И докато го мислех, то си отиде...лятото също