понеделник, 30 юни 2014 г.

Моменти-юни 2014

Последните два месеца проспах своите моменти-просто тогава живях за други емоции, които не успях да осмисля навреме.
Този месец отново ги запечатвам, макар и скромно:

Валя мноооого:





И донесе много охлюви. Почти се бях навила да ги сготвя по боргундски. Почти...



И розите цъфнаха... красиви:





Отбелязахме Деня на бащата с кратка фотосесия:





И после лятото почти дойде. А заедно с него закуските и вечерите на открито. И хилядите светулки....











Да си пожелаем хубав, хубав юли!

неделя, 22 юни 2014 г.

Лазаня с леща!

Това го мисля отдавна. Горе- долу от около година и все нещо се проваля. Е, сега нали съм пак самотна майка с три деца, те пожелаха лазаня , а аз реших, че е време да тествам онази си мисъл и да направя две- една класическа, и една по-разчупена;)
Предварително искам да кажа, че аз на простата леща не съм фен. Но виж, в крем супа с леко екзотичен привкус, на кюфтенца, а сега и на лазаня, горещо приветствам. Предлагам и на вас, макар това да не е най-фотогеничната трапеза на света:



Продукти:

* 1 кутия кори за лазаня;
* 250 гр. леща;
* 1 глава лук;
* 3 скилидки чесън;
* 2-3 моркови ( между малки и средни)
* 1 чушка на ситно;
* шепа пресни листа от целина;
* 100-тина грама доматен сок ( или пюре)
* 2 лъжици бращно
* 400-500 гр. прясно мляко
* мазнина, сол, черен пипер и вскякави други зеленчуци, които бихте харесали в плънката.



Приготвяне:

Най-напред лещата се сварява почти до пълна готовност. Прецежда се и се оставя настрана. Задушаваме лука в малко мазнина за около 3-5 минутки. Добавяме чесъна, нарязан на ситно ( или пресован), след това морковчетата, чушката, целината и всичко друго, което смятате, че е подходящо като зеленчук. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме лещата. След това и доматения сок и оставяме на тих огън за няколко минутки.
След това приготвяме бешамела- по класическият метод- от брашно, мазнина и прясно мляко. Овкусяваме и него с черен пипер, сол и ако имаме, малко магданоз.Понякога този сос става малко по-рядък отколкото трябва, но това за целите на лазанята не представлява абсолютно никакъв проблем;)

Покриваме тавичка с съвсем малко мазнина, после малко бешамел и започваме да редим- плънка, бешамел, кори , плънка, бешамел, кори и т.н. според количеството, като завършваме с кори. Отгоре поръсваме с пармезан или кашкавал и запичаме на фурна за около 30 минути на 250 градуса или докато се зачерви, а сосът поизпари. Все пак внимаваме да не пресушим напълно.

Идеята оттук!

Хубава седмица!


понеделник, 16 юни 2014 г.

Течна закуска

Останаха броени дни до настъпването на астрономическото лято, а слънцето вече прогаря и последната останала суха трева по напуканата земна повърхност. За настъпващата суша специалистите предупредиха още в началото на годината, но сега- 6 месеца по-късно, положението в някои области е направо критично. И ако вие, също като мен, живеете в една от тези засегнати местности, моля, поемайте повече течности.;)
Аз вече си взех бележка и от началото на годината закусвам само с течна храна. Освен по гореизброените причини, също и защото децата изяждат всичкия ми по-сух снимков материал, а и сутрин рано, преди слънцето да напече и да ме събуди, последното нещо, с което ми се занимава е бавно и осмислено дъвчене;)
Ще ви предложа разновидност на популярния в Южна Америка сок от киноа, за който четох тук-там. Увеличих количеството на киноата, за да мога с нея да изкарам поне до обяд, тъй като когато слънцето се покаже, обикновено идва и гладът и обядът се превръща в недостижима цел;)Не гледайте оръфаните ми чашки, но наистина не закусваме в кристал;)



Продукти:

* голяма шепа киноа;
* 2 зелени ябълки без кората;
* пръчка канела;
* 1 ч.л. мед;



Приготвяне:

Сваряваме киноата във вода ( около 300-350мл), докато зрънцата се разпукат, заедно с канелата и обелената и нарязана на парчета ябълка. Получената смес пасираме и към нея добавяме лъжичката мед, разбъркваме хубаво и консумираме. В оригиналната рецепта тя се пие топла, но аз лично я предпочитам когато изстине. Понякога "дообогатявам" вкуса с още някакъв плод, например кайсия, която добавям сурова преди да пасирам сместа.



Надявам се не сте ме взели на сериозно и наистина скапващите всичко дъждове не са помрачили настроението ви;)
Съвсем скоро, уверена съм, цялата тази вода ще си отиде по реките и моретата, където и е мястото, а ние ще се радваме на едно слънчево и безгрижно лято!





понеделник, 2 юни 2014 г.

Да не остана по-назад- ягодова лимонада;)

Времето не е наше в последно време. Студено е чисто метеорологично, а и във физически аспект го няма никакво. Но явно другаде е топло, защото плодове на пазара, дал Господ!
В сезона на ягодките, да намина тук да сложа една ягодова лимонадка- разхладителна и свежа, за момента, когато слънцето пак изгрее на нашата улица;)



Продукти:

* голяма шепа ягоди;
* сокът от два лимона;
*5 чаени лъжички захар;
* стръкче маточина;



Приготвяне:

Захарта се карамелизира леко и след това се добавя вода, така че да се получи карамелен сироп. Останалите продукти разбиваме хубаво в блендер или с пасатор и към тях добавяме карамеления сироп. Разбъркваме отново, доливаме около литър вода ( или повечко според желаната гъстота), охлаждаме и консумираме.

Желая ви хубава седмица!