понеделник, 27 януари 2014 г.

Бобени кюфтенца


Честит втори сняг! Лично аз му се радвам, макар сутринта да се пробвах на няколко пъти да се излегна на улицата. Пируетите, които въртях, опитвайки се да седя изправена, мисля доста развеселиха хората на един светофар в "Младост";) Явно съм загубила форма.
Друго няма да кажа, защото може и да започна да изглежда все едно се оплаквам, а всъщност за първи път от доста време никак не се ядосах на поредицата кофти случайности, които се опитаха да ми тровят ежедневието.

Ще ви покажа едни пикантни бобени кюфтенца, които съм приготвяла и за гости , и за домашна употреба и винаги са приемани много добре:



Продукти:

* 1 гл.лук ( повъзможност червен);
* 2 бр.люти чушлета;
* 1/3 ч.ч.галета;
* 1 ч.л.чили;
* 1 яйце;
* 1 чушка;
* 1 консерва черен боб ( или червен- пак става. Предполагам всъщност, че става с всеки, но аз съм опитвала тези);
* сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:



В купа смесваме червения лук, ситно нарязаните люти чушлета, галетата, солта, чилито и чушката. Отделно отцеждаме бобените зърна от консервата и ги изплакваме отново. В блендер пюрираме зърната с яйцето. Прибавяме оставащите продукти към тази смес. Крайната смес не трябва да е лепкава и трябва да е лесна за оформяне. Оформяме средно големи топчета. Поставяме ги върху хартия за печене и печем в загрята на 180 градуса фурна до покафеняване.



Хубава- снежна и пухкава седмица ви желая!

вторник, 21 януари 2014 г.

Малинов чийзкейк за 15!

МОЛ-ецът също порасна-ДНЕС!!!- броят на годините му вече три пъти се вмества в номера на обувките. Желанието му да се образова като че ли удари дъното, сега се надявам да е било от гума и да отскочи рязко нагоре;) Като добри опитни свинчета, с баща му ежедневно търпим всичките тийн-експерименти с нашата психика. Все още мрази почти всичко, което ние обичаме, но нейде там далече се вижда слаба светлина. Може да е 15 W, но я има;) Виж, на малините не изневерява! Затова и днес ще ви почерпя с един обикновен малинов чийзкейк.

Честит рожден ден, мой човек! Бъди здрав и продължавай да си така широко скроен!Все някъде ще се изравним. Засега важното е, че като цяло гледаме в една посока. Обичам те!


Малинов чийзкейк




Продукти:

* 1 пакет бисквити ( Еверест с какао за мен);
* 1 пакетче масло;
* 1 яйце;
* 1 кутия крем сирене ( Филаделфия при мен);
* 1 пакет замразени малини или бурканче малиново сладко ( за съжаление пресни в момента няма , иначе е най-добрия вариант);
* 1 пакетче желатин;
* захар на вкус.

Приготвяне:



Смиламе бисквитите в блендер ( за онези, които нямат, чудесна работа вършат найлонов плик и точилка). Добавяме маслото и яйцето и хубаво разбъркваме. Сместа изсипваме във форма, като хубаво я заглаждаме и притискаме към дъното. Печем на среден реотан за около 10-тина минути при 280 градуса. През това време смесваме крем-сиренето със захарта и разбъркваме добре. Нанасяме крема върху охладената подложка и оставяме в хладилник леко да стегне. Изсипваме желатина в съд, добавяме 3-4 с.л. вода и оставяме да набъбне. Отделно загряваме сладкото ( или замразените малини с захар на вкус) на котлона и когато сместа започне да ври, махаме от котлона и добавяме желатиновата смес. Разбъркваме хубаво и след охлаждане, внимателно покриваме слоя от крем сирене. Охлаждаме още някой друг час в хладилник и това е!

понеделник, 13 януари 2014 г.

Добринка Минкова

Това и е партизанското име- причината е една и тя се крие в името. Фамилията е за благозвучие;) Може би вече я познавате оттук и оттук- това е моето голямо момиче!




Днес е нейният първи юбилей! Расте, не се шегува!

С една крачка по-далеч от детството и на ръба да се превърне в тийн ( брррррр;))).
Пожелавам и много неща: преди всичко здраве! После да не губи усмивката, въображението и игривостта си. Да продължи да бъде смела и да опитва нови неща, защото животът има какво да предложи. Да бъде все така с добро и чисто сърце, да вярва в себе си и да обича!



Честит рожден ден!
Обичаме те много и винаги сме готови да протегнем ръка, за да те хванем или прегърнем!



Идеята за тортата е оттук-почерпете се!





събота, 4 януари 2014 г.

Една зелена закуска

За Коледа получих изненадваш подарък, който не си бях купила сама- книга с рецепти, донесена ми от половинът, който изкара последното тримесечие на старата на другия край на света. Учудващото в случая е, че тя е вегетарианска или по-точно безмесна, а той не е такъв човек. Явно страната на "неограничените" възможности е премахнала това ограничение у него и вече е склонен да опита. И така и така съм набрала инерция и от 10 дена не спирам да готвя и да готвя ( с празници и пубертети във ваканция срещу хладилника все едно е пусната прахосмукачка), реших, че ще опитам всички ( или почти всички) рецепти от нея. Започваме от закуската:

Поширани яйца със спанак и млечен чеснов сос



Продукти:

* 150 грама спанак (най-добре бейби) или при липса на такъв, 3-4 кубчета замразен;
* 2 с.л. масло за спанака и малко за филийките;
* 1 с.л. оцет;
* 4 яйца;
* 2 домата;
* 1/4 ч.ч. кисело мляко;
* 1-2 скилидки чесън;
* 4 филийки
* сол.



Приготвяне:

Аз пропуснах млечния сос, тъй като реших да не започвам деня с чесън, но за друго време на деня, идеята ми се вижда чудесна. Той се приготвя като към леко разбитото кисело мляко се добавя пресованият чесън и се овкусява със сол.
Във вариантът с пресен спанак, той се поставя на котлона в съд с малко вряла вода за няколко минутки, само докато омекне. След това към него се добавя маслото и малко сол. Ако ползвате замразен, отново го поставяте в малко вода на котлона, докато се размрази и след като водата се изпари, добавяте маслото и солта. Доматите в оригиналната рецепта се гриловат леко, но аз пропуснах тази стъпка. В друг съд се налива студена вода и към нея се добавя оцетът и щипка сол. Слага се на котлона да заври, но не бурно , а само лекичко.



Внимателно се чукват едно по едно яйцата във бълбукащата вода и се варят до готовност. Отнема около 2-3 минути. През това време поставяме филийките, намазани с малко масълце, във фурната. Изваждаме ги, изсипваме отгоре спанака и най-отгоре поставяме яйцето. Ако сме си приготвили чесново-млечно сосче, тук е момента да полеем с него отгоре.

Хубава неделя! И не забравяйте, че ако градът ви е потънал в зловеща мъгла, отгоре е много вероятно да има слънце и сърца;)


сряда, 1 януари 2014 г.

Моменти-декември 2013


За успешно приключване на всяко нещо, трябва да се сложи точка.... или многоточие.
2013 е вече зад гърба ни, а тя завърши с декември:

Един от най-хубавите месеци в годината- време да търсим и създаваме красота, да се радваме на близките си, да изкарваме тихи вечери със семейството и шумни с приятели. Време на кратки разходки и дълго излежаване. На богати трапези и споделени мигове.
Време да се обичаме- както го правим цяла година!!!

















Желая ви страхотна 2014- изпълнена с много здраве, щедрост, добрина и благодарност!