неделя, 26 май 2013 г.

Пролетни кростини с репички

Страшна храна показвам напоследък, няма що;)!
Едни "сложни" и "засукани" рецепти, да се чудиш дали не провеждам кулинарни уроци за деца под 7 годишна възраст;)
Но няма как иначе да е! Заложили сме на друг вид емоции, много натоварващи, но предполагащи известно удовлетворение след време и надявам се до месец небето да се разчисти, да пекне едно слънце и да минем на лятна вълна. Да натопим крачета в някой водоем, ако щеш и въдици да хванем, да поскитаме уикендите наоколо и да чакаме ГОЛЯМАТА почивка, за която няма да коря планове, но ще мисля вечер преди сън;)



Сега все още е пролет и един лек обяд в цветовете на родния трибагреник, може пък и да допринесе за добрите резултати на матурата по история и география утре;)(Глупости, вече ми е все тая;)!)

Продукти:

* необходимият брой филийки от любимия ви дребен хляб;
* крем сирене, според броя филийки;
* репички, следващи същата зависимост;
* зелена салата, маруля или друго зелено;
* лимонов сок, черен пипер, сол, зехтин;



Приготвяне:

Ами по познатата схема: филийките се поръсват със зехтин и се запичат докато покафенеят леко( не като при мен едната да почернее, ама аз и такива ги обичам). През това време овкусяваме марулята ( или друго) и нарязаните на кръгчета репички с лимонов сок и сол на вкус.



Филийките се изваждат и се намазват с крем сирене, отгоре се подреждат зеленилата и репичките и се поръсват с черен пипер.

Хубава седмица!



неделя, 19 май 2013 г.

Бъз по време на отпуск


Сещате ли се кое е по-хубаво от това да си вземете два дена отпуск, да си направите план за времето, което ще дарите само на себе си, за нещата, които ще свършите и приятните срещи, които ще си организирате с други безделници?;)Не се сещате? Ами ще ви подсетя:

Да се разболеят две от трите ви деца точно тогава;) Мда, и плановете да се разбият на пух и прах. Децата вече са добре, но аз съм леко разочарована;)
Заседяването в къщи обаче, помогна в друга посока- реших доста задачи по математика със здравия наследник и установих, че все още мога да завърша седми клас с добър успех;)
Единствената точка от предварително начертания план, която се осъществи, беше тази лимонада от бъз по рецепта на Бети. Бях тръгнала да правя сироп и направих, но идеята за лимонада ме плени и тя също вече е факт:



Продукти:

* 20 цвята бъз, добре разцъфнал;
* 2 л. вода;
* 1 лимон нарязан на парченца,като аз лично му свалих кората, тъй като съм предубедена към препаратите, с които полират цитрусите.
* сока на 2 лимона;
* 3-4 с.л. мед;



Приготвяне:

Всички продукти се поставят в кана, разбъркват се и се оставят в хладилник за 24 часа. След това лично аз я прецедих, тъй като децата ми имат "чувствителни небца" и я сервирах! Страхотна освежаваща напитка за топли следобеди като днешния!



четвъртък, 9 май 2013 г.

Около хубавата Елена!

Преди около 5 години се озовахме за 10-тина часа в едно китно селце в Еленският Балкан и толкова ми хареса, че си обещах отново да дойда по тези места. За съжаление това е на другия край на страната и ни трябва специален повод да тръгнем натам,..., или поне 3 почивни дни, в които далновидните туристи успяват да резервират всичко, което може да се наеме половин година по-рано.
Този път дори не разбрах как успяхме да се класираме и попаднахме в онзи невероятно красив край на България. Пролетта е най-подходящият сезон за подобно нещо и съм адски доволна от изкарването. Предвид чудесното време по празниците, снимките ми са се поопържили малко от жаркото слънце, но това е положението;)

Пътят натам:




Селото:




Неговите животни:




"Околностите" на селото:



Пътят обратно:

неделя, 5 май 2013 г.

Христос Воскресе!




Нека вярата осветява пътя ни напред!



Нека бъдем добри един с друг!



Нека почитаме истинските неща!



Нека бъдем благодарни!


Честит празник!