четвъртък, 31 януари 2013 г.

Моменти-януари 2013

Дните минават бавно, седмиците бързо....
Месеците бавно-годините бързо....
Децата измерват времето от ваканция до ваканция....
Възрастните, обикновено, от заплата до заплата....
Аз- главно от отпуск до отпуск....
До следващият има време....

Ей за това си дадох сметка наскоро и реших, че е ужасно да използвам която и да е от тези мерни единици. Реших, че ще живея в настоящето, каквото и да е то, без грандиозни планове за бъдещето, но и без да забравям съвсем миналото. Реших също да събирам моменти от всеки месец. Януари мина, ето какъв беше той за мен:

Сутрините:





Обедите:




Следобедите:




Вечерите:






to be continued...









петък, 25 януари 2013 г.

Летни ястия със зимни мераци!


Измина още една седмица- на моменти се чудех кой месец сме? Времето навън беше повече от хубаво и всеки ден следобед гледах през прозореца на офиса и съжалявах, че не мога да изляза и да се насладя на слънцето. Успях единият ден да обядвам на открито- колко малко му трябва на човек да се почувства добре. Ей това трябва да си го напомням в дните, в които искам всичко;)
Ако кажа, обаче, че искам зимата да си отиде, ще излъжа. Искам още сняг и ако онези, дето правят времето не лъжат, утре това ми желание ще се сбъдне;) Имам толкова работа с този сняг, че още един сезон няма да ми стигне.
Съвсем в противовес на тези ми мераци, по необясними за мен причини, ми се хапват основно летни ястия. Едно от тях ще ви предложа сега, защото много , много ми харесва и напоследък поне едни ден в седмицата го приготвям.


Паста с чери домати и моцарела

Продукти:
* 400 гр паста по избор;
* 250 гр чери домати
* 1 опаковка моцарела;
* 3-4 скилидки чесън;
* 50 гр пармезан;
* зехтин, магданоз, сол, черен пипер.



Приготвяне:

Чери доматките се измиват и разполовяват на две, след което леко се поръсват със сол и зехтин и се запичат в тавичка за около 10 минути на 180 градуса. Отделно сваряваме пастата в подсолена вода. Аз лично я варя около 3-5 минути, след което я махам от котлона и оставям настрана под похлупак за около 10-тина минути. Така избягвам възможността да се разкашкат или омекнат прекалено, дето се вика, сами си стават;)
След това ги изваждаме, отцеждаме, измиваме с хладка вода и оставяме настрани. В отделен съд задушаваме чесъна в малко зехтин и после към него добавяме пастата, ситно нарязания магданоз, чери доматите и настърганата моцарела. Подправяме с подправките и бъркаме докато сиренето се разтопи. Сервираме и поръсваме с пармезан.




Желая ви един хладен, снежен и усмихнат уикенд!

понеделник, 21 януари 2013 г.

Малинови рождени дни-втора част!

Преди точно година ви запознах с хейтъра-МОЛ-ец. Оттогава насам той също претърпя някакво развитие-вече освен вечното неудовлетворение, се сдоби и с онзи момчешко-мъжки глас, който трудно овладява;) Обратно пропорционално на физическите промени, желанието му да учи се спусна стремглаво по наклонената плоскост. Хубавото е, че чувството му за хумор расте заедно с мустаците;) Безкрайно ми е приятно да седим и да си говорим, да си правим забавни номера и да участвам в целия този тийн-филм. Е, не всички епизоди завършват добре, но пък там обикновено следва продължение...



Като всеки човек и той си има своята цака,ние също своите методи и мисля, че намерихме начин да го насочим в правилната посока...(май, май). Сега картите са подредени добре, остава да ги изиграе правилно.

Днес той има рожден ден!

Желая му всичко, което една майка би могла да поиска за своето момче, без да навлизаме в сантименталности, защото той не си пада по тях;)


Все още не е изневерил на нехаресването на всякакъв вид сладкиши, освен малиновите, затова отново сме на такава вълна.

Лешниково-шоколадови блокчета с малини


Продукти за лешниковата основа:
* 100г печени лешници;
* 1 пакет обикновени какаови бисквити;
* 2 с.л. захар;
* 1 с.л. какао;
* 100г разтопено масло.

Продукти за шоколадовата смес:
* 350мл подсладена сладкарска сметана;
* 250г черен шоколад;
* 1 с.л. какао;
* 3 яйца;
* 1 ванилия.


Лешниците и бисквитите смиламе и събираме в купа.Към тях добавяме захарта и какаото и разбъркваме добре.Прибаваме разтопеното масло и хубаво омесваме, докато добие консистенцията на “мокър пясък”. Намазваме тавичка с масло ( при мен с размер на око 20-30см)и прехвърляме сместа в нея, като хубаво я пресоваме към дъното с ръце.Прибираме я в хладилник на 30-тина минути. През това време приготвяме шоколадовата смес:
Слагаме сметаната на котлона да загрее. Когато започне да завира, добавяме към нея
шоколада, натрошен на парченца, какаото и ванилията. Даваме им около половин минута и енергично разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Охлаждаме я за около 5 минути и едно по едно прибавяме яйцата, като бъркаме енергично. Получената смес изливаме върху бисквитената основа и пече за около 20 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Изваждаме и охлаждаме напълно. Поръсваме с какао, нарязваме на блокчета и декорираме с малинки. По това време на годината, такива намерих в ХИТ.

Идеята отново е от Ирина.





неделя, 13 януари 2013 г.

Едно от моите момичета!

Днес е денят на моята госпожичка "МИЛ ЖЕСТ"- невероятно умение, което за съжаление, не е наследила от мен. Може би е развито допълнително, като част от борбата за оцеляване в един свят на трима. Свят, където тя не е нито първото- имало своите егоистични няколко години преди появата на второто и пионер в придобиването на блага от всякакво естество, нито е последното- разглезено и обгрижвано, поради падането на прага на търпимост на мама и тате с възрастта, а също и помъдряването им;) И въпреки, че много приятели, близки и родители на нейни съученици са ме поздравявали за начина, по който е възпитана, мисля че нямам абсолютно никаква заслуга за доброто и отношение към хората и милите жестове на внимание, които проявява всеки ден. Явно това е пътят, по който е избрала да върви засега…. А и нали искам преди всичко да бъде човек и чак след това всичко останало. Да бъде обградена от живи и щастливи хора, а не от вещи.

Днес поне ще се опитам да не се съсредоточавам върху работата, която трябва да се свърши, а върху очакванията, които тя има за деня- поне докато партито започне и купчината подрастващи дечурлига не я засипят с усмивки и подаръци.


Днес е нейният рожден ден и от сърце и пожелавам да бъде много здрава и усмихната и да запази човешкото си отношение завинаги.

Честит рожден ден, добричка! Обичам те!


Ще ви почерпя с бисквитки, които са част от почерпката за децата. Торта има, разбира се, но я правих по нощите и не я снимах. А и след всички чудесни торти, които видях насам-натам в пространството, някак си намирам за неуместно да покажа моята;)


Продукти:

* 1 пакетче меко масло;
* 200г захар;
* 1 яйце;
* 1 ванилия;
* 260г брашно;
* 40г какао;
* 3/4 ч.л. сода бикарбонат;
* 220мл прясно мляко;
* 1 ч.л. ябълков оцет;
* 1 опаковка крем сирене "Филаделфия"
* захар за крема ( на вкус);
* щипка сол'.

Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем.Към тях се добавят яйцето и ванилията и се разбъркват добре. Брашното, какаото, содата и солта се пресяват и смесват. Млякото се смесва с оцета и се оставят за 5-10 мин да си взаимодействат. Сухите съставки се добавят на 3 пъти към маслената смес, като ги редуваме с прясното мляко,като се започва и завършва винаги със сухата смес.
От получената смес с пош или лъжица, се оформят кръгчета в застлана с хартия за печене тава, като се поставят на разстояние една от друга тъй като се разстилат при печенето.Пекат се 10 минути при температура около 180 градуса.
През това време от крем сиренето и захарта се приготвя крем, с който бисквитките се слепват две по две помежду си.


Рецептата е взаимствана от Ирина, чийто сайт в момента е в реконструкция, затова не мога да дам линк към оригиналната рецепта. Благодаря и!

неделя, 6 януари 2013 г.

Френска леща със спанак и кокосово мляко

Навън е зима! Не много студена, но все пак зима. Дългите разходки на открито са само приятен спомен от лятото. След половин-един час пристъпване от крак на крак, човек има желанието да се прибере и да се стопли. Няма да се налага да се плескаме по челата, защото отдавна е известно, че супата е онова, което сгрява и храни душата в такива моменти. Вариантите са безброй. Ако освен студ, ме беше хванал и грип, щях да поискам пилешка ( класика). Слава Богу сме добре, затова експериментираме. Наминах покрай Диди и не издържах:

Френска леща със спанак и кокосово мляко


* 300 г френска леща;
* 1 глава лук;
* 2-3 скилидки чесън;
* 1л зеленчуков бульон или вода ( при мен вода- нямах домашен бульон под ръка);
* 1-2 с.л. олио;
* 1 и 1/2 с.л. куркума (или къри- както беше в моя случай);
* 1 с.л. суха мащерка;
* 1/2 ч.л. канела;
* щипка индийско орехче,лют червен пипер, сол;
* 250 мл кокосово мляко;
* 2-4 шепи пресен спанак;
* 60 мл прясно изцеден портокалов сок.


Приготвяне:

Лещата се сварява за около 20 минути във водата (бульона) , мащерката и кърито. Лукът се запържва в олиото и към него се добавят солта, лютият пипер, канелата, индийското орехче и чесънът, нарязам на много ситно ( тази смес ухае велико). Прибавяме и лещата,след това кокосовото мляко и малко гореща вода. Оставя се да къкри около 5 минути и се слага нарязаният на едро спанак. След около още 3 минути, се отстранява от котлона и се добавя портокаловият сок. Гореща е прекрасна!


След нейните снимки, леко ми е неудобно да покажа моите, но как иначе ще се похваля?;)


Страхотна е! Нека и първата нормална работна седмица за годината бъде страхотна!


сряда, 2 януари 2013 г.

Добро начало със сладкиш Нанаимо

Е, преживяхме още една година. Както обикновено става с годините, мина като миг... Надникнах назад през рамо и от замятащата ми се коса нищо не видях:) Така или иначе забравих лошото в нея. Хубавото ще се опитам да запомня. Пожелах си здраве, за мен, за близките и всички хора. Пожелах си и някои други неща, все дребни, но удовлетворяващи. Приготвих и сладкиш, който се получи толкова добре, че голямата пожела да го превърна в торта за рождения и ден;) И за да е сладка годината, стартирам с него:


Продукти:

* 2 и 1/4 пакетчета меко масло;
* 50 г захар;
* 1,5 ч. ч. пудра захар;
* 5 с.л. какао;
* 1 и 1/4чаши едро смлени бисквити;
* 50 г едро смлени бадеми;
* 150 г кокосови стърготини;
* 40 мл сметана;
* 2 с.л. ванилов пудинг на д-р Йоткер;
* 150 г черен шоколад.


Приготвяне:

Разтапяме на водна баня 1 пакетче масло, 50 г. от захарта и какаото и разбъркваме добре. Прибавяме смлените бисквити, бадемите и кокоса. Изсипваме в тавичка, притискаме плътно и охлаждаме докато приготвим крема. За него използваме ваниловия пудинг, второто пакетче масло , сметаната и пудрата захар. Разбиваме с миксер до пухкавост. Изсипваме крема върху основата и връщаме в хладилника.
След това разтапяме шоколада и останалото (1/4 пак.)масло, леко охлаждаме получената смес и изсипваме върху сладкиша.
Охлаждаме го отново, този път за по-дълго, нарязваме го на квадратни парчета и сервираме с кафе. Чудесно съчетание! Рецептата взех от Лоис:



Желая на всички годината да започне добре и с всеки изминал ден доброто да става повече!